8 december 2021

Wat is Lesson study en hoe kan het jou verder helpen?

1 min read

Lesson study is een werkwijze in het onderwijs en komt uit Japan. Hierbij werk je cyclisch om je lessen continu beter te maken. In Nederland is deze werkwijze aan populariteit aan het winnen. Het is een erg handige werkwijze, maar kan heel intensief zijn. Wees hier dus op voorbereid. Ben je bereid om deze stap te nemen? Lees dan zeker verder om te zien hoe deze werkwijze werkt.

Het begin

In het begin zoek je enkele collega’s waarmee je aan het werk wilt gaan. Denk hier aan 4 tot 8 collega’s. Met hun hou je vervolgens een eerste vergadering. Tijdens deze vergadering praat je over waarom jullie dit willen doen en wat jullie ermee willen bereiken. Zo heb je al een concreet doel voor ogen. Vervolgens bereid je je voor door het stappenplan op www.stichting-leerkracht.nl te bekijken. Op het einde van de vergadering vorm je duo’s die vervolgens 2 weken samen zullen werken.

De duo’s

Tijdens deze 2 weken periode ga je samen met een andere collega het stappenplan door. Hierbij ontwerp je een les, kijkt hoe deze werkt, bespreek je het vervolgens en ontwerp je een betere les. Na de 2 weken kom je weer samen met de hele groep. Dit is ongeveer na 6 weken. Je evalueert samen. Iedereen vertelt wat voor hem goed liep en wat niet. Vervolgens kunnen jullie samen een conclusie trekken.